Wednesday, March 31, 2010

terima kasih ayah.... ='(

ni koleksi pesanan2 ayah selama nih.. terima kasih ayah..

1. kalau kamu nak banding harta kamu, bandinglah dgn org miskin, klw kamu nak banding ilmu kamu, bandinglah dgn org bijak, klw kamu nak banding amal kamu, bandinglah dgn diri sendiri.. (time masuk form 1, bile tgok rmy anak org kaya dlm sekolah tu)

2. ayah tau lah kamu ni pembersih, tapi jgn lah dgn adik beradik sendiri pun kamu nak jijik... (bile aku mkn ikan, aku amik belah yg org tak sentuh lagi..kecik2 dulu)

3. politik ni dunia kotor..(time aku mntk nak ikut ayah g tgok demo..hahaha! kata kat aku, tp die yg pegi..)

4. ayah takde harta nak tinggalkan kat kamu adik beradik, yg ayah ade, cume ilmu yg ayah bagi..buat pedoman hidup..( time nih ayah tgh sakit..........)

5. bila kamu ada anak nanti, jgn manjakan dia dgn duit, manjakan dgn kasih syg..( tak igt psl ape..heheh)

6. hiburan2 jgak...semayang jgn tinggal..( time nak g jom heboh..haha)

7. ayah berenti isap rokok sebab kamu, sekarang kamu isap rokok sebab sape?? ( bile ayah tau aku merokok..sorry ayah..)

8. kalau kamu kne buli, jgn melawan...kamu nak jadi jahat mcm diorang gak? ( time aku kne buli kat sekolah..darjah tige)

9. nak cari isteri, tgok mama kamu.. ( time aku sekolah rendah! hahaha! )

10. jgn kamu berani tengking mama kamu depan aku lagi! ( time nih ayah btul2 mengamuk aku herdik mama..='(

11. adli, senyum ckit..jgn sombong sgt..( ayah kate aku sombong, tak reti senyum kat sedare mare)

12. kalau kamu tak kesian kat ayah, takpe, tapi kesian kat mama... ( time nih zaman aku jadi anak derhaka..)

13. apa salah ayah? kalau ayah salah, ayah mintak maaf, tapi jgnlah sampai layan ayah macam ni..ayah takde sape2 dah.. ( zaman derhaka...)

14. satu hari nanti, ayah dah takde, jage adik kamu mcm ayah mama jaga.....

15. ayah tak mintak harta ke duit ke bile dah tue nanti, ayah mintak kamu igt ayah mama dah lah...

16. ayah tgok kamu, sama mcm ayah dulu..jgn ulang kesilapan ayah...

thanx ayah....u're the best father....

10 comments:

  1. subhanallah..baguslah sedar..slmt menjadi anak yg baik+soleh..egt.! anak tu adalah saham akhirat yg paling menguntungkan..doa anak yg soleh tu akan jadi teman kesepian ibu bapa di alam barzakh..doakan mereka..Allah tidak melakukan sesuatu tu dgn sia2, mesti de hikmahnya..seme tu mematangkan kite kan..pape pon, hiasi diri dgn akhlak yg mulia=)

    ReplyDelete
  2. trime kasih sahabat.. akan saya igt kata2 tu.. saja saya tulis post di atas, supaya saya dpt bce balik bila saya terlupe kan die..

    ReplyDelete
  3. okay..i am crying man..ayah n ibu adalah anugerah paling berharga..kadang2 aku terfikir..ape yang memberi kekuatan kpd mereka utk terus berjuang..habiskan sisa2 hidup diaorang besarkan kita..sanggup diaorang lawan sakit demi besarkan kita.tapi kita masih tak mampu jadi anak yang baik.sampai mati sekalipun aku takkan dapat balas jasa mereka.chayok adam!the best post so far...:)

    ReplyDelete
  4. thanx effa... we are nutthing without them ryte???

    ReplyDelete
  5. yeah dude..n without them, we wont even here. okay..nk habis exam cepat..nk balik umah..cium tangan mereka...:)

    ReplyDelete
  6. nice statements there..:-)May God bless our fathers...

    ReplyDelete
  7. siyes.. sebak rasa baca entri ni.. thx 4 sharing

    ReplyDelete
  8. :) nice entry. even i cant remember wut my abah had said....

    ReplyDelete