Thursday, September 9, 2010

Aidilfitri - di mana kita?


selesai sebulan Ramadhan..sebulan berSaum..sebulan menahan nafsu.. Lebaran tiba, tanda kemenangan dalam jihad. Jihad ke atas diri sendiri.. gagal? berjaya?? itu biar Tuhan tentukan..

raya tahun ini sangat sederhana...tiada baju raya, tiada kasut raya, tiada songkok raya..yang ada hanya kuih raya homemade.. terbaik dalam dunia..tak percaya? datang rumah..rasa sendiri..

aidilfitri, di mana kita?? dah menang ke kita?? aidilfitri tanda kemenangan, tapi dah tercapai ke kemenangan tu?? ketidakadilan masih berlaku dalam ramadhan, rasuah masih subur dalam ramadhan, keruntuhan moral tak juga surut sepanjang ramadhan..yang ada hanya hipokrasi dan tipu diri sendiri.. sebulan berpuasa, tak sentuh langsung apa yang haram, tapi sampai je detik 12 malam syawal..setan dilepaskan, semua seolah menyambut kepulangan dengan banner besar : Welcome Back Satan!

bukan nak rosakkan mood raya dengan luahan2 ginih...cume letak diri kita dalam keadaan yang berpijak pada bumi yang nyata... aidilfitri lebih bermakna kalau kita dapat lawan dan tumpaskan apa yang disebut di atas.. selamatkan aidilfitri kita...kemungkaran perlu dihentikan..jujur dengan diri sendiri...moral perlu dimartabatkan..kita perlu berubah.. kita perlu berjihad keatas diri dan sistem..

gambar kat atas? ditujukan buat semua.... dalam kita beraya dengan keluarga, masih ada yang rai aidilfitri dengan tangisan.. anak2 kecil tertanya2 mana ayah mereka.. isteri menangis sendirian di pagi syawal.. suami dan bapa bersendirian dalam kurungan, tanpa tahu mana arah tuju, apa akan jadi esok..apa yang nanti mereka di masa depan...apa jadi dengan keluarga mereka? sekolahkah anak2? makan kah anak2? sihatkah sang isteri?? ingat.....selamatkan aidilfitri mereka dan kita..

anyway... Selamat Hari Lebaran!! Minal Aidil Wal Fai'zin.. =)

2 comments:

  1. cantek header agak2 tu :)

    salam aidilfitri!! ;)

    ReplyDelete
  2. terima kasih... salam aidil fitri kembali..minal wal faizin wal maqbulin..!

    ReplyDelete