Sunday, January 10, 2010

isu kalimah "Allah"..apa korg fikir??

sabtu lepas,aku pergi pasar malam kat pekan tg malim nih..dlm kesesakan trafik tuh,aku terpandang satu banner dgn muke ADUN behrang sebesar2nye tulis "kami menentang penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam".. menarik..so,aku decided, jdikan benda nih "projek" pertama aku...

time aku nak tulis post nih..tgn aku terketar skit,layak ke aku utk bincangkan pasl isu nih? yelah,aku bkn ulama..bkn jgak bijak pandai yg semua org boleh dengar dan yakin dgn pandangan aku..tapi takpe..aku nak tulis gak!

dari aku start boleh fikir dgn waras dulu..aku pernah persoalkan pasal benda nih.. time tuh,isu nih tak timbul lagi.agak2 aku, time tu dlm tgkatn tiga or empat lah.. satu ari nih..aku dlm klas kat SMBB.. aku terpandang satu compilation lirik2 lagu dari gereja milik classmate aku..chinese.. ade yg dlm english..n also malay.. aku terpandang... tuhan disebut sebagai ALLAH.. so aku tnye die... btul ke?? so die ckp betul... aku tak tnye byk..aku rse..ok, pengetahuan baru untuk aku.. tak lama pas tu..aku berkesempatan utk menyelak Bible yg ditulis dlm BM..kat mne ek, aku btul2 dah lupe.. n mmg dlm bible pun..God direfer sbgy Allah dlm bhse melayu.. aku terfikir, adakah kalimah Allah tu semata2 direct translation utk God atau mmg mereka mengakui Tuhan yg sama.. aku tak pulak bertanya kat sape2..aku cube fikir sendiri..

so aku dpt satu conclusion,berdasrkan logik akal(which most ppl doubted), sikit ilmu yg aku pernah belajar, bahan2 yg prnah aku baca, n byk lg input2 lain..(pndgn ni utk diri aku sendiri je..)..

Islam, nasrani(kristianiti), hanif, yahudi, ..semua nih adalah agama samawi..or agama langit.. dan semuanya..mengakui kewujudan Tuhan yg sama iaitu Allah SWT.. cuma dari cara yg berbeza.. yg paling hampir dgn kite org Islam adalah agama hanif..agama Nabi Ibrahim a.s.. Allah yg esa..nabi yg mnjadi panduan... agama nih dikira terbatal lpas keRasulan Nabi Muhammad SAW.. dan Islam diterima oleh kebanyakan penganut asal Hanif.. krana kehadiran Muhammad itu mmg ada dlm kitab mereka.. korg pernah tak fikir, Abdullah (bapa Rasulullah) itu apa agamanya?? Hanif... nama Abdullah tu apa mksudnya?? Hamba Allah..mana die dpt name tuh? adakah Allah mereka itu Allah yg lain?? tak...ia adalah Allah SWT..

Yahudi,aku tak dpt kluar dgn apa2 conclusion..bile aku nak bce ttg yahudi..kaitannye dgn kte..ape persamaannye dgn Islam..smue tu tak dpt dah..bangsa mereka sendiri dah padam segala hubungan mereka dgn Islam. bhn2 bacaan ttg yahudi kat Malaysia nih pun..smuenye hnye ade bhn yg mengkondem mereka..smuenye adalah negatif... takde yg dpt bg input aku nak.. takpelah..abaikan..yahudi tu kan bangsa yg dilaknat..tak perlu kite persoalkan dah..

dan untuk Kristian..konsep trinity dorg tak pulak menafikan kewujudan Allah..cuma dorg menambah pulak "anak Tuhan" iaitu Isa a.s..dan RohulKudus.. kita jgn lah nak nafikan Jesus itu bukan Isa a.s.. keEsaan Tuhan telah ditunjukkan oleh Nabi Isa a.s kepada kaumnya untuk disembah...dan siapa Tuhan yg disembah oleh Nabi Isa a.s?? bukankah Tuhan yg sama disembah kita, Allah SWT..?? fikirlah, tidakkah bila kita nafikan Tuhan mereka itu adalah Allah SWT, samalah kita menafikan Tuhan yg kita sembah?? cara mereka salah...tapi jalan yg ditunjukkan oleh Isa a.s..adalah jalan yg kita dapat dari Rasulullah SAW sekarang..alhamdulillah..

balik pada topik asal.. salahkah Kristian mnyebut Allah sbgai tuhan mereka??
bknkah Allah tu Tuhan sekalian alam..sekalian makhluk??

klw aku tak silap..translation Bible dlm bhse melayu berasal dr Indonesia...dgn kate lain, aku rase,di sane..mmg tuhan disebut Allah oleh org Kristian, sbb tuh berlakunya org bkn Islam mnybut ungkapan2 seperti insyaalah, masyaallah, and even assalamualaikum..tp takde pulak timbul isu2 gini..sedangkan,Islam di Indonesia tu kan lebih extreme dr kte.. tak pernah ke korg terfikir?? atau..mgkn mereka lebih matang dr kita?? di timur tengah..mesir, arab saudi n etc... kan Allah itu dgunapaki oleh org bkn Islam jgak..?? tp aku rse agak relevan lah kat sana sbb faktor bahasa..itu tak bleh dinafikan..

bile timbul isu nih..sape sbnanye yg harus dipersalahkan??org kristian??org islam?? pemimpin politik?? puak2 ekstrimis..sape?? kite tak yah lah cari salah sape..dah terlambat.. cume aku kesal..care org melayu yg kononnya cerdik pandai menangani isu nih.. spatutnya, tak perlu bnde2 camni diheret ke mahkamah..kite takkan menang sbb takde dalil undang2 yg kukuh untuk support kite balik..(sbb tu kite klh dlm court). yg boleh kite lakukan, selesaikan diluar mahkamah..itu lebih baik..adakan perbincangan,dialog dimana segala perkara boleh diketengahkan tanpa ada kekangan.. dlm mahkamah,klw takde bukti, takde nas2 yg disokong oleh undang2 dan perkara2 dlm perlembagaan,apa2 je yg diungkapkan takkan dlayan..

be smart people! dah hampir 53 tahun kita merdeka..sampai arini..we've achieved nothing! perpaduan tak berlaku lagi..(1Malaysia tu takleh mengubah ape2..trust me!) yg kite nampak..we are living in a state of denial.. ego sesetengah pihak untuk mengakui kegagalan masing2 terlalu tebal sehingga akhirnya..things are getting worse.. bangga kita mengaku negara yg sgt aman dan harmoni..berbilang bangsa dan agama hidup "sebumbung"..tp bile isu2 mcm nih timbul..ape yg jadi?? terkejut aku dgr berita sampai gereja dibakar..masyaallah..islam tak mntk umatnya jd begini..sedangkan Nabi pun melindungi kaum Yahudi(yg dilaknat Allah) dgn perjanjian Hudaibiah....

baru2 nih gak..time tgh mkn kat kedai bakso dpan kampus..terpandang aku paper yg tgh dibaca fit..psl isu kalimah Allah nih.. saja aku bersuara nak tgok reaksi kwn aku yg lain..aku bgtau dorg..bg aku..takde salahnya dorg pakai..bukannya menghina Allah..itu Tuhan yg mereka sembah jgak... Pipi yg duduk berhampiran aku cpat je ckp "thanx Adam..". tersentak jap..fhm lah aku..bkn kita org Islam je yg susah hati psl isu nih..dorg pun same..cumenya,dorg tak mempunyai medium sebesar kita utk bersuara..

kwn2..jgn lah chop aku bias..atau aku nak tnjuk bagus..atau tak sayang Islam..demi Allah..takde agama yg lebih suci dr Islam..cme aku berpandangan..isu nih sepatutnya tak timbul..kita sbgai org Islam..patutnya dah lama dah aware ttg perkara nih..dah berkurun dorg guna kalimah Allah.kenapa baru sekarang nak persoalkan?? jgnlah kita terlalu nak bersifat hero..nak tunjuk kata bangsa kita nih kuat dan pantang dicabar.. apa2 pun..perlu dikaji..perlu dibincang..ini hal yg serius..

aku tengok..hanya disebabkan ego sebelah pihak..kita mula lupa nilai toleransi, nilai harmoni... mane pergi nilai2 nih semua..kita semakin mundur... aku betul2 terkesan dgn tindakan bakar gereja tu.. dan bila benda nih jadi..aku mula takut..satu hari..masjid, kuil, tokong..semua pun akan dibakar...ya Allah...hindarilah semua tu...

aku harap..isu nih akan reda cepat..dan masing2,org Islam dan bukan Islam..dapat belajr dr kesilapan masing2.. bukalah minda kita..lapangkan dada kita..kita bangsa bertamadun..act smart.. ape tak cukup ke "hak-hak keistimewaan org melayu" ( which i think, is not actually necessary.) yang kita dah dapat..nikmati sekian lama(sampai naik lemak dah bangsa kita)..??
bersyukurlah... agak lawak bila kita,kaum majoriti di tanah sendiri lebih byk peruntukan undang2 untuk melindungi kita..sedangkan,negara lain seperti Amerika Syarikat,undang2 seperti hak2 keistimewaan nih lebih byk digubal utk melindungi kaum minoriti mereka..

jgnlah terlalu melatah wahai bangsa Melayu..agak2lah......







4 comments:

  1. aku dpt ilmu bru
    tengs bro :)
    aku pun risau gak
    benda2 ni .
    hmm .

    ReplyDelete
  2. hey, i like your views..u really have the knowledge..u knw about our concept..i mean the trinity..thnx 4 sharing that in this blog..i wish all the people out there have the same mind as u..:-) hehehe...

    ReplyDelete
  3. thanx for all the comments..just sharing my thoughts.. =)

    ReplyDelete