Monday, February 7, 2011

Kisah Rasulullah dan Pengemis Buta: renungan bersamaAda sahabat yang perihatin, dalam nak mengingatkan aku, bagaimana menjadi pemimpin yang baik, sempat beliau ingatkan aku dengan sebuah kisah yang aku pernah baca time kecik...Jazakallah kepada beliau...

Kadang2, kita terlupa dan angkuh bila bergelar Muslim..KISAH RASULULLAH S.A.W. DAN PENGEMIS YAHUDI YANG BUTA~~

Di sudut pasar Madinah ada seorang pengemis Yahudi buta yang setiap harinya selalu berkata kepada setiap orang yang mendekatinya, "Wahai saudaraku, jangan dekati Muhammad, dia itu orang gila, dia itu pembohong, dia itu tukang sihir, apabila kalian mendekatinya maka kalian akan dipengaruhinya".
Namun, setiap pagi Rasulullah s.a.w. mendatanginya dengan membawakan makanan dan tanpa berucap sepatah katapun Rasulullah s.a.w. menyuapkan makanan yang dibawanya kepada pengemis itu sedangkan pengemis itu tidak mengetahui bahawa yang menyuapinya itu adalah Rasulullah s.a.w.

Rasulullah s.a.w. melakukan hal ini setiap hari sampai beliau wafat.
Setelah wafatnya Rasulullah s.a.w., tidak ada lagi orang yang membawakan makanan setiap pagi kepada pengemis Yahudi buta itu. Suatu hari sahabat terdekat Rasulullah s.a.w. yakni Abu Bakar r.a. berkunjung ke rumah anaknya Aisyah yang tidak lain tidak bukan merupakan isteri Rasulullah s.a.w. dan beliau bertanya kepada anaknya itu,
"Anakku, adakah kebiasaan kekasihku yang belum saya kerjakan?". Aisyah menjawab, "Wahai ayah, engkau adalah seorang ahli sunnah dan hampir tidak ada satu kebiasaannya pun yang belum ayah lakukan kecuali satu saja".
Apakah Itu?", tanya Abu Bakar r.a.

"Setiap pagi Rasulullah s.a.w. selalu pergi ke hujung pasar dengan membawakan makanan untuk seorang pengemis Yahudi buta yang ada di sana", kata Aisyah. Keesokan harinya Abu Bakar r.a. pergi ke pasar dengan membawa makanan untuk diberikan kepada pengemis itu. Abu Bakar r.a. mendatangi pengemis itu lalu memberikan makanan itu kepadanya. Ketika Abu Bakar r.a. mulai menyuapnya, si pengemis marah sambil mengherdik, "Siapakah kamu ?".
Abu Bakar r.a. menjawab, "saya orang yang biasa."
"Bukan! Engkau bukan orang yang biasa mendatangiku", bantah si pengemis buta itu.
"Apabila ia datang kepadaku tidak susah tangan ini memegang dan tidak susah mulut ini mengunyah.
Orang yang biasa mendatangiku itu selalu menyuapiku, tapi terlebih dahulu dihaluskannya makanan tersebut setelah itu ia berikan padaku", pengemis itu melanjutkan perkataannya.

Abu Bakar r.a. tidak dapat menahan air matanya, ia menangis sambil berkata kepada pengemis itu, "saya memang bukan orang yang biasa datang kepadamu. Saya adalah salah seorang dari sahabatnya, orang yang mulia itu telah tiada. Ia adalah Muhammad, Rasulullah s.a.w.
Seketika itu juga pengemis itu pun menangis mendengar penjelasan Abu Bakar r.a. dan kemudian berkata, "Benarkah demikian?
Selama ini saya selalu menghinanya, memfitnahnya namun dia tidak pernah memarahiku sedikitpun, malah dia mendatangiku dengan membawa makanan setiap pagi, dia begitu mulia. Pengemis Yahudi buta tersebut akhirnya bersyahadat di hadapan Abu Bakar r.a. Saat itu juga dan sejak hari itu menjadi muslim~~

No comments:

Post a Comment