Saturday, June 11, 2011

Cikgu! Cita-cita saya nak jadi.....(??)




Hurm.. jangan terkejut kenapa aku masih lagi hidup pada jam-jam begini. Ini memang diri aku: burung hantu+kelawar. Siang tidur malam berjaga macam nenek bongkok tiga. haha.

Aku nak tulis pasal cita-cita. Tercetus sebab baru-baru ni, bila aku selongkar barang-barang lama aku, aku terjumpa banyak sangat benda-benda yang kalau disusun atur, meliputi banyak bidang. Banyak bidang?? Ye! Banyak bidang. Ada buku pasal astronomi, peta bintang, patung dinosaur, professional drawing pens, komik, buku-buku politik, artworks lama2, buku resipi pun ada!

Benda-benda ni barang koleksi dan simpanan aku dari kecik lagi. Semuanya aku atau mama ayah beli atas minat aku. Aku bukan orang senang, so banyak benda yang kalau dapat beli, aku akan simpan walau dah rosak sebab sayang sangat..nak dapat payah!! Terpaksa ikat perut kadang-kadang tu just nak beli satu-satu benda.

Bila belek-belek balik, baru aku sedar..sepanjang hampir 22 tahun aku hidup atas bumi, dah banyak rupanya cita-cita yang aku simpan! Kalau dihitung, mau pening orang nak nilai apa sebenarnya aku ni.

Long story short, kat sini aku senaraikan kronologi cita-cita aku dari start aku dah boleh berfikir sampai hari ini.. jangan gelak!! hahaha..

1. Perdana Menteri (time baru nak masuk tadika..selamba je jawab...tercengang cikgu tadika. Start dari aku sebut cita-cita aku, tiap-tiap hari cikgu ajak aku sembang time recess..hihi..)

2. Doktor (darjah satu. Sapa yang taknak jadi doktor time kecik?? haha)

3. Ahli Astronomi (dari darjah dua dan bertahan sampai darjah enam. Idola aku time tu Dr. Mazlan..bangga kejap dapat jumpa dia sekali time satu event ni. Then, darjah 5, aku join Kem Sains Angkasa, ketua kumpulan Pluto. Menang kumpulan terbaik!! Aku buat satelit, nama satelit tu NewMaSat..huhuhu.. menang sebab satelit aku je yang ada tenaga solar..woot..woot..)

4. Ahli Kaji Purba (darjah tiga..bertindih dgn cita2 lain sebab time sekolah cikgu mintak tiga cita-cita..kah3..siap buku log lagi!! ade gambar dinosaur, teori darwin, dan sample tanah padang sekolah..mana buku tu ek??)

5. Angkasawan (sama gak, darjah tiga sampai darjah enam. time program angkasawan start bukak offer, aku apply..takde respon pun.. -.-")

6. Kartunis (dari darjah 2 lagi rasanya..antara cita-cita yang aku dapat capai. form 4 sampai aku pindah Penang, aku jadi freelance cartoonist utk satu monthly bulletin company X..pindah Penang, tamat kontrak..huuu)

7. Chef (time masuk sekolah menengah.. cita-cita ni buat ayah and mama bergaduh sebab mama suka cita-cita yang ni, ayah tak suka..hahaha..yang ni pun aku dapat capai gak walaupun hanya tukang masak dekat kedai biasa je time tunggu masuk U..jadilah... =P )

8. Detektif/penyiasat (form 1. Terpengaruh dengan Arthur Conan Doyle and Hajime Kindaichi..hence my email address...huhu)

9. Peguam (form 2. Time ni aku banyak tengok cerita-cerita yang ada watak peguam..hehe)

10. Pakar Forensik ( form 3 kot..u know why..CSI Las Vegas..huhu... Banyak artikel pasal forensik yang aku kumpul. Rumah aku dulu dekat dgn UM, so kadang2 lalu dekat bangunan yang budak2 belajar forensik and patology, mesti berangan jap..haha)

11. Artis ( no komen. tak tau mcm mana aku pernah terfikir nak jadi artis. perasan hensem kot)

12. Cikgu (form 4. Yang ni suggestion mama, sebab dia cakap terjamin masa depan.. Lastly, time dpt UPSI, seminggu aku kena gelak dengan mama sebab die suka sangat aku jadi cikgu..aku apply political science die kata tak suka..last2 tak dapat pun...dpt cikgu gak. Mama cakap: Doa ibu Tuhan makbulkan....haha)

13. Penganalisis Politik (form 5 to form 6. time ni aku dah banyak sangat baca buku-buku politik, banyak belajar sejarah, banyak belajar pasal tokoh, banyak baca buku philosophy..lekat gila dengan jiwa...seronok...)

14. Restaurant owner (yang ni sejak aku kerja kedai makan..seronok tengok bisnes kedai makan. meriah!)

15. Politician (tak tau lah nak kata sejak bila. kalau analisis balik, ini relate dengan cita-cita aku yang pertama dulu: nak jadi PM. Cita-cita ni timbul balik bila aku start sedar, something need to be done..and i want to be part of the system....jalan pun dah terbuka..peluang dah tersedia..it's all about time and patience.. Inshaallah..ada rezeki, kalau Tuhan takdirkan jadi, jadilah..)

16. Penulis (yep! currently working on a book....dah siap 2 muka surat..haha!! ape jelah aku merapu.. -.-" )

17. Nak jadi manusia...... =)

17.5. Nak jadi good husband and good papa. XD

Well, tulah antara cita-cita yang aku pernah ada (antara??). dari kecik aku kuat berangan. Tapi, aku tak kesah ape orang nak cakap. Mat Jenin ke..ape ke...kurang-kurangnya, aku berani untuk pasang impian.. Aku tak pandang rendah pada diri aku.. sebab aku percaya, kalau kita nak, kena pada usahanya..mesti boleh dapat punya! =)

So, cerita aku dah tamat. Urm...korang punya cita-cita macam mana pulak?? XD

5 comments:

  1. nice la adam!! bagusnye ade cite2! nina!? hmm..yg pasti traveling all around the world. first stop will be Japan! wee~

    ReplyDelete
  2. nice! globetrotting is one of my dream...!! =) thins to be done before i die....okay..that'll be the next post.. XD

    ReplyDelete
  3. saya bercita-cita nk jadik menteri,,,,bangga orang leh paggil Datuk...sikit2 Datuk,,,femes gitu~

    ReplyDelete
  4. ase ase nom 11 dah jadik kowt.
    walaupon ngan cara laen
    ok la ter....

    ReplyDelete